پتینه نقش برجسته | این سبک پتینه کاری چه کاربردهایی دارد؟
پتینه نقش برجسته؛ سبکی پر از زیبایی
در هنر پتینه کاری خلاقیت و مهارت حرف اول را میزند. امروزه در بسیاری از کارهای طراحی ساختمانی از هنر پتینه استفاده میشود. پتینه نقش برجسته یا پلاستر که با نام پتینه خمیری نیز شناخته میشود، در طی یک فرایند دو مرحلهای اجرا میشود. در این نوع پتینه، فرد ابتدا با استفاده از خمیر مخصوص، بافت مورد نظر را روی سطح ایجاد میکند. در مرحله بعد، پتینه کار با تکنیکهای رنگ آمیزی، به بافت اولیه شکل میدهد. در فرایند اجرای این پتینه، میتوان بافتهای زیبایی را بر روی سطح کار با روشهای مختلف ایجاد کرد. در این مطلب از وبسایت تخصصی آموزش پتینه رنگ و ابزار با این نوع پتینه و کاربردهای آن آشنا میشویم.
چگونگی اجرای پتینه نقش برجسته
در پتینه نقش برجسته از خمیری که از نوعی رزین آکریلیک پایه با افزودنیهای مرتبط ساخته شده است، برای ایجاد شکلهای مختلف روی دیوار یا اجسام استفاده میشود. این نوع خمیر دارای رنگ و خاصیت بافت پذیری و ضخامتپذیری بالایی است و زمان خشک شدن نسبتا کوتاهی دارد. وجود این خواص باعث ایجاد بافتها و الگوهای دلخواه توسط پتینه کاران میشود. این نوع خمیر پتینه پس از خشک شدن بسیار محکم و مقاوم میشود. از سوی دیگر، این خمیر با خاصیت رنگپذیری بالایی که دارد به راحتی با رنگهایی با پایه آب قابل رنگآمیزی است. انجام پتینهکاری با استفاده از این خمیر، روی دیوار بهراحتی امکانپذیر است.
مواد مورد استفاده برای ایجاد بافت در پتینه نقش برجسته
برای ایجاد بافت در پتینه برجسته، از مواد و مصالح پودری مختلفی استفاده شده که به نوع محیط بستگی دارند و توسط پتینه کار یا دیزاینر انتخاب میشوند. مواد یا مصالح مناسب برای پتینه کاری از ریزدانههای مناسبی تشکیل شدهاند. بهعنوان مثال، سیمان یکی از متریال ساختمانی بسیار مقاوم است که برای تکنیکهای کهنهکاری معمولا نوع سیاه آن کاربرد دارد. ماده دیگری که برای پتینه نقش برجسته کاربرد داشته پودر مل است که در دسته مصالح رنگ کاری ساختمانی کم حجم و سبک قرار دارد. این ماده قابلیت حل شدن در حلالهای مختلف و چسبندگی بالایی دارد و پس از خشک شدن مقاومت بسیاری از خود نشان میدهد.
پودر سنگ نیز یکی دیگر از مصالحی است که در ایجاد بافت در پتینه نقش برجسته استفاده میشود. پودر سنگ رنگ کرمی دارد و پس از خشک شدن بسیار مقاوم و ضد خش است. خاک نسوز نیز در برابر حرارت و رطوبت مقاومت بسیاری دارد و برای طرحهای پتینه برجسته اطراف شومینههای لوکس یا در سرویس بهداشتیها کاربرد دارد.
ایجاد بافت در پتینه برجسته چگونه است؟
برای ایجاد بافت در پتینه نقش برجسته روی سطوح استنسیل یا شابلون، ابتدا پتینه کار طرح مورد نظر را به طور موقت روی سطح فیکس میکند. سپس پتینه کار باید با کاردک خمیر را روی قسمتهای برش خورده شابلون پهن کند. بعد از برداشتن شابلون، اضافات کار و سایر ظریفکاریهای قبل از خشک شدن باید توسط پتینه کار انجام شوند. از این رو، پتینه کار با قلم موی زبر روی طرحها میکشد تا زوایای تیز و لبههای زشت کار را از بین ببرد.
بعد از خشک شدن بافت، برای زیباسازی طرحها، پتینه کار باید لبههای تیز را از بین ببرد و آنها را برجسته کند. به همین منظور پتینه کار با کاردک و خمیر، مرکز طرحها را برجسته کرده و از سوهان برای صاف کردن سطح استفاده میکند. پس از آن او باید روی طرح از یک لایه پرایمر استفاده کند و پس از خشک شدن آن، دیوار را با رنگ اکریلیک دلخواه رنگآمیزی کند.
کاربردهای پتینه نقش برجسته در دکوراسیوت داخلی
مهمترین کاربردهای پتینه نقش برجسته بر روی سقف و دیوارهای اماکن مختلف مانند خانهها، بیمارستانها، مدارس، شرکتها، سالنهای کنفرانس واماکن دیگر است. ماندگاری و زیبایی بیشتر پتینه دلیل استفاده از آن به جای رنگهای روغنی و پلاستیک در این مکانها میباشد.
به دلیل این که پتینه در بیشتر طرحهای خود بافت ایجاد میکند، میتوان آن را بر روی سطح دیوار ترسیم کرد. همچنین برای مرتفع نشان دادن سقف خانه نیز یکی از کاربردهای پتینه است. پتینه فضایی پر نشاط و گرم در محیط ایحاد میکند. در بعضی موارد پتینه برای انجام کهنه کاری یا همان ایجاد طرحهای عتیقه روی سطوح و اشیاء کاربرد دارد. پتینه نقش برجسته را میتوان بر روی سطوحی مانند مس، سنگ، فلزات و اثاثیه چوبی ایجاد کرد.
انواع پتینه نقش برجسته که زیبایی خاصی دارند
پتینه طرح برجسته را میتوان در انواع گوناگونی ساخت و اجرا کرد. یکی از متداولترین طرحهای پتینه برجسته، پتینه پسکاتا است که با استفاده از کاردک ایجاد میشود و نیازی به زیرسازی و رنگ خاصی ندارد. رنگآمیزی آن نیز با استفاده از رنگهای یونیورسال انجام میشود. طرح یا تکستچر پتینه را با استفاده از کاردک روی آن ایجاد میکنند. این پتینه نقش برجسته نیازی به فینیشینگ ندارد و کاملا قابل شستشو است. در ادامه دو نوع دیگر از این نوع پتینه را معرفی میکنیم.
پتینه تراورتینو
این پتینه پلاستر، یکی از انواع پتینههای ایتالیایی است که با استفاده از ماله ایجاد میشود. زیرسازی این نوع پلاستر معمولا به رنگ سفید توسط قلم صورت میگیرد. برای ایجاد بافت این پتینه، از تکنیک combing یا همان شانه کردن استفاده میشود. همچنین فینشینگ آن در نهایت باز هم توسط ماله فلزی انجام خواهد شد. این پتینه برای محیطهای بیرونی و فضاهای مدرن مناسب است. تراورتینو در رنگبندیهای مختلف اجرا میشود، قابل شستشو و بسیار مقاوم است.
پتینه آتراکتو
پتینه آتراکتو یکی از پتینههای ترک پلاستری است و از انواع مدرن آن بهشمار میآید. این پتینه نیز توسط کاردک و ماله در چند مرحله اجرا میشود و بر پایه رنگ اکریلیک است. خمیر اصلی پتینه سفید است و رنگآمیزی پتینه توسط رنگهای یونیورسال انجام میگیرد. آتراکتو برای فضاهای مدرن مناسب بوده و همچنین پتینه ای بسیار پرطرفدار است.
تهیه متریال مورد نیاز پتینه کاری برجسته از آکادمی رنگ و ابزار
در این مطلب با پتینه نقش برجسته، انواع و کاربردهای آن آشنا شدیم. در صورتی که شما هم به هنر خاص و زیبای پتینه کاری علاقهمند هستید، وبسایت آکادمی رنگ و ابزار یکی از بهترین مراجع برای دریافت آموزش رایگان پتینه و نیز آموزش های تخصصی و حرفه ای این هنر است. مجموعه ما یک فروشگاه آنلاین نیز هست که در زمینه رنگ و ابزار نقاشی ساختمانی و پتینه کاری فعالیت میکند. شما میتوانید از طریق فروشگاه ما، تمامی متریال مورد نیاز خود برای هنر پتینه کاری و ایجاد طرحها برجسته را با بهترین و بالاترین کیفیت در عین داشتن قیمتی مناسب خریداری کنید.